• ČITATEĽSKÝ MARATÓN

          • V dňoch od 23. do 25.mája 2023 prebehol na 2. stupni našej školy „Čitateľský maratón“. Zapojili sa do neho postupne žiaci 5. až 9. ročníka. Bol zameraný na podporu čítania s porozumením. Žiaci si prezerali knihy súčasných slovenských autorov, ktoré sú pre nich vhodné na čítanie aj v domácom prostredí. Čítanie vhodných kníh im poskytuje zmysluplnú činnosť vo chvíľach voľna, podporuje ich fantáziu, prehlbuje vnímavosť, motivuje žiakov k čítaniu kníh a k pravidelným návštevám knižnice. Žiaci čítali rôzne ukážky z poézie i prózy. Vypracovali pracovné listy, pri ktorých pracovali s danými textami a preverili si porozumenie prečítaného textu.

          • DEŇ MATIEK VO VARIANTE C

          • Mamička mi dáva božtek na líčko i malý noštek. V náručí ma zohrieva, aj pesničku zaspieva. Pofúka mi boľačku, utrie slzu na líčku, podrží za ručičku, keď kráčame po chodníčku. Mamička mi hladí vlásky a ja viem, že to je z lásky. Vždy je pri mne, ľúbi ma, mamka moja jediná.

          • DEŇ ZEME

          • Deň Zeme je deň venovaný našej jedinečnej planéte a každoročne pripadá na 22. apríla. Tento sviatok je ovplyvnený pôvodnými dňami Zeme a oslavuje príchod jari. Dnes ide o ekologicky motivovaný sviatok, upozorňujúci ľudí na dopady ničenia životného prostredia. Aj tento rok sme pre žiakov našej školy pripravili zaujímavé dopoludnie zamerané na rôzne súťažné aktivity. Žiaci boli rozdelení do 4-och družstiev.

            Družstvá sa postupne striedali na jednotlivých stanovištiach a postupne určovali chránené živočíchy podľa obrázkov, 

            poznávali rôzne druhy rastlín a stromov podľa listov, správne určovali kolobeh vody, zásady osobnej hygieny a separovali a podľa obrázkov recyklovali odpady.

            Vyhodnotením náučného a súťažného dopoludnia bolo vítazstvo skupiny č.5 pod vedením kapitána Attilu s 54 bodmi. Druhí skončili žiaci skupiny č. 2 pod vedením kapitánky Anastázie s 51 bodmi. Tretí boli spoločne družstvá č. 6. a 4. pod vedením kapitánov Kristiána a Tobiasa, spoločne 46 bodov.

             

            Dňa 5. mája 2023, sme si pripomenuli so žiakmi 1. stupňa našej školy „Deň Zeme.“ Krásne jarné počasie nás zavolalo do prírody, ku rieke Rimave. Cestou sme si všímali a pomenúvali rastliny, ktorými si ľudia skrášľujú prostredie. Sledovali aj kontajnery na separovaný odpad a vysvetlili sme si ich význam. Rozprávali sme sa so žiakmi o nenahraditeľnom význame vody pre život na našej Zemi. Pri rieke sme pozorovali volavku, kačky, ryby a rôzne druhy vtákov. Započúvali sme sa do ich štebotania. Cítili sme príjemnú vôňu orgovánu.

            Na záver sa žiaci pohrali na detskom ihrisku a osviežili sladkou zmrzlinou.

          • ZÁHRADKA

          • Učitelia so žiakmi Praktickej školy si na vyučovacích hodinách Pestovateľských prác skrášlili vstup do školy.

          • APRÍL – MESIAC LESOV

          • Apríl je tradične časom, kedy si pripomíname význam a nenahraditeľnosť lesov pre náš život. Stromy sú neoddeliteľnou súčasťou našej krajiny, tvoria najdokonalejšie prírodné spoločenstvo. V pondelok 17. apríla 2023 sme so žiakmi školy, v rámci Apríla mesiaca lesov, vysadili v areáli školy listnaté stromy – duby červené a javor horský. Každá trieda školy zasadila svoj strom, o ktorý sa bude starať. Dúfame, že stromčeky podrastú a skrášlia okolie našej školy.