• DEŇ ZEME

          •  Dňa 26. apríla 2019 si žiaci 1. stupňa variantu A, B a variantu C pripomenuli  „Deň zeme“.  V príjemnom jarnom počasí sme navštívili našu Mestskú záhradu. Pozorovali sme rastliny a živočíchy v okolí parku. Videli sme veveričku, labuť, kačky, ryby, žaby, holuby a vrany. Zopakovali sme si názvy stromov a iných rastlín nevyhnutných pre život na Zemi. Pripomenuli sme si nesmierny význam čistej vody, vzduchu, pôdy, všetkých rastlín a živočíchov pre život človeka. Spoločne sme pozbierali odpad v Mestskej záhrade. Bolo ho neúrekom. Žiaci pracovali pilne ako včeličky. Za odmenu sa s radosťou pohrali na detskom ihrisku. Cestou domov si žiaci i učitelia zaslúžili osviežujúcu zmrzlinu. V Mestskej záhrade sme prežili krásne predpoludnie, ktoré si určite zopakujeme aj na budúci školský rok.

          • SÚŤAŽ V SÓLOVOM SPEVE ĽUDOVÝCH PIESNÍ

          • Dňa 11. apríla 2019 sa konalo na škole školské kolo v sólovom  speve ľudových piesní.  Súťaže sa zúčastnili žiaci našej školy variantu A a variantu B. Súťažili v štyroch vekových kategóriách. V každej kategórii sa prezentovali jednou povinnou a jednou voliteľnou ľudovou piesňou. Umiestnenie bolo nasledovné:

            l. kategória:

            1. miesto: Jennifer Váradiová

            2. miesto: Jozef Szajko

            3. miesto: Roland Ďurčo

            ll. kategória:

            1. miesto: František Kótai

            2. miesto: Ján Kótai, Cynthia Balogová

            3. miesto: Erika Daniová, Beáta Váradiová

            lll. kategória:

            1. miesto: Svetlana Bobáková

            2. miesto: Martin Baláž

            3. miesto: Kristína Žabová

            lV. kategória:

            1. miesto: Kristián Berki

            2. miesto: Katarína Ruszóová

            3. miesto: Zuzana Oračková

             

            Všetkým súťažiacim blahoželáme k víťazstvu.

          • SVETOVÝ DEŇ VODY

          • ...sme si urobili 20. marca 2019

            Vymysleli sme si nové aktivity pre žiakov 0. – 4. ročníka a samozrejme, neostali sme so svojimi aktivitami iba za múrmi našej školy, ale snažili sme sa viesť žiakov k pohybu a športu zážitkovou formou a formou vychádzky sme išli k rieke Rimava.

            Žiaci dostali informácie o význame vody pre život, prečo ju treba chrániť v každodennom živote, ako ju môžeme šetriť, význam pitného režimu, že voda z vodovodu je zdravá, vhodná na pitie ba dokonca veľmi chutná, treba ju správne používať ale i šetriť ako vzácny dar prírody pre ľudí. Získané vedomosti si mohli overiť pri plnení úloh v pracovných listoch. O tom, že žiaci zvládli úlohy veľmi dobre vás presvedčí spoločná nástenka, ktorá je v interieri našej školy. Za odmenu dostali žiaci malé medaile. Zaspievali sme si pieseň Prší, prší. Svetový deň vody sa nám vydaril a všetkým sa páčil.

          • SVETOVÝ DEŇ VODY... 22. MARCA

          • Tak ako po minulé roky, aj tento rok si naša škola pripomenula tento významný deň. Všetci vieme, ako je táto drahá tekutina potrebná pre život... Ibaže ľudia si ju nevedia vážiť. S vodou sa plytvá nielen v domácnostiach, ale i na školách, úradoch a ostatných inštitúciách. Sladkej vody neustále ubúda v dôsledku otepľovania sa na našej zemeguli, topia sa ľadovce a celá Zem sa otepľuje každým rokom.

            Sú aj oblasti, kde je sladká pitná voda veľká  vzácnosť a musí sa dovážať v cisternách, preto sa s ňou musí veľmi šetriť.

            V utorok 26. marca sa celá škola sústredila na školskom ihrisku, kde sa na nástupe podali informácie o priebehu tohto dňa.

            Deti boli rozdelení do 4 družstiev na čele s kapitánmi a začali plniť jednotlivé úlohy na 4 stanovištiach.

            Stanovištia :

            1. Kolobeh vody v prírode puzzle a osemsmerovka test o vode
            2. ČOV, jej význam pre mesto Rimavská Sobota, poloha na okraji mesta
            3. Rastliny a živočíchy žijúce vo vode a v jej okolí, význam vody pre organizmus
            4. Ochutnávka vody /7 druhov ochutenej vody /, tajnička s danou tematikou

            Po dokončení a splnení jednotlivých úloh, žiaci ešte pozbierali odpad z okolia školy a nakoniec sa uskutočnila kresba na chodník.

            Po spočítaní všetkých bodov bolo umiestnenie družstiev nasledovné: skupina č.1, č. 2 a č. 4 s rovnakým súčtom bodov 73 sa umiestnili na prvých miestach, skupina č. 3 získala spolu 67 bodov.

            Na záver môžeme skonštatovať, že aj vďaka peknému počasiu sa tento deň vydaril. Žiaci sa zasa dozvedeli niečo nové a spríjemnili si dopoludňajšie vyučovanie.

          • DEŇ VODY

          • Voda bola hlavnou témou aktivít realizovaných dňa 21. marca 2019 so žiakmi Variantu C. Žiaci hravou formou spoznávali význam vody, ochutnávali a zoznámili sa so živočíchmi, ktoré žijú vo vode. Premenili sa na dážď a dažďové kvapky si aj vyrobili. žiakom sa toto učenie veľmi páčilo.