• ČITATEĽSKÝ MARATÓN

          • V posledných májových dňoch prebehol na 2. stupni našej školy „Čitateľský maratón“. Zapojili sa do neho postupne žiaci 5. – 9. ročníka. Bol zameraný na podporu čítania časopisov pre deti a mládež u našich žiakov. Čítanie vhodných časopisov ako Zornička a Fľak, poskytuje deťom zmysluplnú činnosť vo chvíľach voľna. Čítanie podporuje ich fantáziu, prehlbuje vnímavosť, motivuje žiakov k čítaniu kníh a k pravidelným návštevám knižnice.

          • DIDAKTICKÉ HRY

          • Dňa 11. mája 2022 sa na 1. stupni našej školy uskutočnili didaktické hry. Na školskom dvore  nás privítalo príjemné jarné počasie.

            Žiaci dodržiavali pravidlá jednoduchých aj zložitejších pohybových hier. Atmosféra bola veselá, plná súťaživosti, povzbudzovania a radosti z pohybu. Nikto nebol porazený. Zvíťazila dobrá nálada a športový duch.                                                                                                                                        

          • VÝLET POD MAGINHRAD

          • Nedávno sa konečne uskutočnil malý školský výlet. Navštívili sme náučný chodník po stopách Maginhradu. Do Nižného Skálnika sme sa odviezli vláčikom a potom to bol už len kúsok od náučného turistického chodníka. Najskôr sme sa občerstvili špekáčikmi, ktoré nám pomohli opiecť naši učitelia a vydali sa na cestu.

            Každé zastavenie na náučnom chodníku obsahuje úryvok z textu povesti. Po prekonaní celej trasy sa návštevník dozvie celú povesť. Neprešli sme ho však úplne celý, ale zastavili sme sa pri lesnej studničke aj pri hrozivo vyzerajúcej skalnej jaskyni. Návštevníka celou trasou sprevádza rozprávač Bedár. Na trase náučného chodníka sú inštalované umelecky stvárnené drevené plastiky.

            Veľmi sa nám tam páčilo a určite si to na budúci školský rok zopakujeme. Už teraz sa tešíme.

          • DEŇ ZEME 2022

          • Deň Zeme je deň venovaný našej planéte, každoročne pripadá na 22. apríla. Tento sviatok je ovplyvnený pôvodnými dňami Zeme a oslavuje príchod jari. Dnes ide o ekologicky motivovaný sviatok, upozorňujúci ľudí na dopady ničenia životného prostredia. Aj tento rok sme pre žiakov našej školy pripravili zaujímavé dopoludnie zamerané na rôzne súťažné aktivity.

            Žiaci 2. stupňa a Praktickej školy boli rozdelení do 5-tich družstiev, ktoré sa postupne striedali na jednotlivých stanovištiach a určovali chránené živočíchy, poznávali rastliny a stromy, riešili tematické krížovky, kvízové otázky formou vedomostného testu o vlastnostiach a použití vody a vedomostne separovali a recyklovali odpady.

            Najviac bodov získala skupina pod vedením kapitána Janka. Pekné slnečné dopoludnie sme ukončili diskotékou v našom altánku, kde nám zahral "DJ" pán učiteľ Mirko naše hity. Všetkým účastníkom gratulujeme a tešíme sa na ďalší rok.

            Na konci apríla „Mesiaca lesov“ dňa 29. apríla 2022, sem si pripomenuli so žiakmi 1. stupňa našej školy „Deň Zeme.“ Bolo krásne jarné slnečné počasie. Vyrazili sme do prírody, na cyklotrasu do blízkosti rieky Rimavy.

            Cestou sme si všímali zeleň, ktorou si ľudia skrášľujú prostredie. Pripomenuli sme si význam stromov, rastlín pre človeka. Všímali si a pomenovávali sme najznámejšie ihličnaté a listnaté stromy. Pri prechádzaní mestom sme sledovali kontajnery na separovaný odpad a vysvetlili sme si ich význam. Keď sme išli okolo Vodárenskej spoločnosti, rozprávali sme sa so žiakmi o nenahraditeľnom význame pitnej vody. Hovorili sme so žiakmi o význame Čističky odpadových vôd, ktorá sa nachádza neďaleko.

            Pri prechádzke na cyklotrase sme videli volavku, užovku vyhrievajúcu sa na slniečku, bažanta či sojku. Keď sme sa započúvali do zvukov prírody, počuli sme kukučku i veselý štebot rôznych vtáčikov. Z pobytu v prírode mali žiaci veľkú radosť.

            Po návrate sme na školskom dvore vyzbierali odpad. Zopakovali sme si názvy stromov, ktoré rastú v areáli školy. Naberali sme pozitívnu energiu pri objímaní stromov. Podobnú aktivitu si určite zopakujeme aj na budúci rok.