• DEŇ OTCOV

          • Deň otcov je sviatok, ktorý oslavuje otcovstvo a pripomína úlohu otcov vo výchove detí.

            Deň otcov oslavujeme tretiu nedeľu v júni, čo tento rok pripadá na 19. júna.

            Žiaci variantu C pre svojich oteckov pripravili pozdravy ako prejav vďaky a lásky

          • SÚŤAŽ V PREDNESE POÉZIE A PRÓZY

          • Dňa 31. mája 2022 sme na škole mali Súťaž v prednese poézie a prózy.

            Zúčastnilo sa jej 16 žiakov z takmer všetkých ročníkov variantu A a 1 žiačka variantu B.

            Súťažilo sa v 4 kategóriách: I. kategória - 1. – 3. ročník

            II. kategória - 4. – 6. ročník

            III. kategória - 7. – 9. ročník

            IV. kategória - variant B

            Z pomedzi recitujúcich boli vybraní a drobnými vecnými cenami ocenení najšikovnejší žiaci z každej kategórie:

            V I. kategórii pekne recitovali žiaci: Anastázia Portelekyová z 3.A, Vincent Ján Talán z 3.A a Ganna Oláhová z 1.A.

            V II. kategórii boli ocenení žiaci: Tatiana Berkyová zo 6.A, Jenifer Váradiová zo 6.A a Anna Horvátová zo 4.A.

            V III. kategórii bola odmenená žiačka: Erika Daniová z 8.A.

            V IV. kategórii bola pochválená žiačka: Viktória Váradiová z variantu B.

            Vyjadrujeme poďakovanie žiakom za snahu, ale aj pedagógom, ktorí ich na súťaž pripravovali.

          • ĎALŠIA ŠKODA PO BÚRKE

          • Aj dnes sa v popoludňajších hodinách okolo 16:00 hod. prehnal Rimavskou Sobotou silný dážď s vetrom a miestami aj krúpami, ktorý spôsobil v meste značné škody, a u nás v škole sa odlomil celý strom a zničil časť strechy (preborené latenie, zničená krytina, odkvapové žľaby a telekomunikačný kábel) na budove pavilónu C, v ktorom prebieha výchovno-vzdelávací proces žiakov C variantu a Praktickej školy. Veľkým šťastím je, že sa to odohralo po výchovno-vzdelávacom procese.

            My už z predchádzajúcich rokov, máme skúsenosť že choré a staré stromy po búrkach v našom areáli napáchajú, zatiaľ len materiálne škody, poslednou bola minulý rok škoda spôsobená pádom časti stromu na oplotenie a múrik s výškou 5 000 €. Vďaka zriaďovateľovi sa škoda odstránila v pomerne krátkom čase.

            Aj napriek snahám školy, naposledy v januári 2022 (ešte v čase vegetačného pokoja) sa škola obrátila listom so žiadosťou a s povinnými prílohami o orezanie a vypílenie starých, chorých, nebezpečných stromov na oddelenie životného prostredia v meste, no do dnešného dňa nemáme odpoveď. Nerozumiem čo sa v celej našej spoločnosti vôbec deje, že budeme velebiť a chrániť všetko iné, nepodstatné a postavíme ich nad zdravie či ľudský život. Asi bude treba ešte jedna búrka, pri ktorej príde niekto o život a potom sa možno bude konať, ale ... . My všetci sme za zeleň, ale čo je staré, choré, nebezpečné nahradiť ju mladou a početnejšou.


          • ZÁVEREČNÉ SKÚŠKY

          • Tak ako na stredných odborných školách a odborných učilištiach v tomto období, tak aj u nás v Praktickej škole sa žiaci pripravovali na záverečné skúšky, ktorými ukončia svoje trojročné štúdium. Cieľom Praktickej školy je žiakov pripraviť na život v rodine, v spoločnosti a zvládnuť jednoduché činnosti, ktoré súvisia s chodom domácnosti. Skúšky sa skladali z dvoch časti. Teoretická časť spočívala v písaní testov z predmetov: matematika, slovenský jazyk a literatúra, príprava jedál a výživa, výchova k mravnosti. Praktická časť skúšky bola realizovaná v školskej kuchynke. Žiaci teda okrem svojich vedomostí ukázali aj zručnosti a šikovnosť pri sviatočnom prestieraní stola, kde brali ohľad hlavne na estetiku stolovania a pri príprave pohostenia pre návštevu. Pripravili syrovú nátierku, obložené chlebíčky, upiekli tiež čokoládové muffiny a slané tvarohové kolieska. Na pitie urobili bylinkovo-citrónovú limonádu.

            Celé to prebiehalo v príjemnej atmosfére a žiaci medzi sebou spolupracovali. Všetky činnosti sa uskutočňovali pod dohľadom triednej učiteľky a pani zástupkyne Praktickej školy. Pozrieť a povzbudiť žiakov prišiel aj pán riaditeľ.

            Keď bolo všetko nachystané, tak sme si všetci spoločne sadli k prestretému stolu a pochutili na pripravených jedlách.

          • DEŇ DETÍ

          • Dňa 3. júna 2022 sme so žiakmi 1. stupňa našej školy oslávili „Deň detí“. V príjemnom, slnečnom počasí sme sa prešli do Mestskej záhrady. Žiaci sa s veľkou radosťou zahrali na detskom ihrisku a občerstvili sa. Videli sme krásneho čierneho koňa, nezbedné poníky, šikovné psíky, poslušné kozy a iné zvieratká vo výbehoch pri cirkuse. Prešli sme sa okolo jazera a zacvičili si na zaujímavých cvičebných strojoch. Osviežili sme sa vo fontáne. Cestou späť si každý zaslúžil sladkú odmenu – zmrzlinu. Takýto vydarený „Deň detí“ si určite zopakujeme aj na budúci školský rok.

            Žiaci 2. stupňa mali pripravené športové aktivity v areály školy. Boli zamerané na koordináciu pohybu, priestorovú orientáciu, rýchlosť vykonávania jednotlivých činností a na odhad vzdialenosti. Všetky aktivity boli vyhodnotené a odmenené malou pozornosťou. Po skončení aktivít sa stretli na spoločnej diskotéke.